Hebben mieren last van het schadelijk effect van gsm-straling?

foto van mierenEen onderzoek van de ULB toont aan dat gsm-straling een schadelijk effect hebben op mieren en eencellige micro-organismen die vaak bij wetenschappelijk onderzoek gebruikt worden.

 GSM straling schadelijk voor eencelligen en mensen?

“Als gsm-stralen schadelijk zijn voor eencelligen, geldt dat voor iedereen”, aldus Marie-Claire Cammaerts van de vakgroep Biologie van organismen aan de ULB. Volgens de studie worden alle functies aangetast die een celmembraan nodig heeft, met het zenuwstelsel in de eerste plaats.

Gsm-stralen tasten het celmembraan van de eencelligen aan en verzwakken hun geheugen. Mieren zouden door gsm-stralen trager op feromonen reageren. De onderzoekers stelden eencelligen en mieren bloot aan een golvengenerator, “in omstandigheden vergelijkbaar aan golven geproduceerd door die van een gsm of een antenne”, verduidelijkte Cammaerts.

Verschillende experimenten op mieren

Tijdens verschillende experimenten stelden de onderzoekers vast dat de reukzin en het zicht van mieren aangetast werden. Zo konden ze, nadat ze voedsel gevonden hadden, de weg naar het nest niet meer terugvinden. De mieren bewogen zich moeilijk voort, aten een beetje en stierven vervolgens.

Voor eencelligen waren de resultaten gelijkaardig. In de nabijheid van gsm’s verplaatsen ze zich moeilijk en zwellen ze op. Dat kan, volgens de studie, verklaard worden door schade aan het celmembraan.

Vorig jaar kwam het agentschap van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO voor onderzoek naar kanker ook al tot de conclusie dat het “niet onmogelijk” is dat het gebruik van mobiele telefoons schadelijk is voor de mens.

Bron: Belga

1,745 totaal aantal vertoningen, 1 aantal vertoningen vandaag

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *